torsdag den 13. april 2023

 

Leder. SMV-regeringen suger livet ud af dansk politik. Ingen ved, hvad der foregår derinde, og debatten visner.

Den sorte boks

DANSK politik er i en ekstraordinær situation. Det var begrundelsen for, at tre umage partier tog »et historisk skridt«, som de selv formulerede det, og fandt sammen i en flertalsregering. Kun sådan kan de nødvendige reformer gennemføres, lød det i den svulstige indledning til regeringsgrundlaget: et midterflertal, der samarbejder bredt i et »levende og åbent demokrati« med »transparens i de politiske processer«. Set i det lys er det besynderligt at konstatere, at selvsamme regering har trukket sig ind i en sort, uigennemtrængelig  kasse. Ingen ved, hvad der foregår derinde, intet slipper ud, og den offentlige debat omkring den dør hen.

POLITIK og interessekamp i et demokrati må ske i det åbne, deri har regeringen ret. Nu beskylder Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, oppositionen for ikke at leve op til sin rolle og komme med seriøse modforslag til regeringens politik. Det er altså oppositionens skyld, at den politiske debat er så fattig. Men Madsen bør se sig selv i spejlet. Det er altid regeringens planer og udspil, der driver den offentlige debat med ideer, forslag og prøveballoner. SMV-regeringen er derimod musestille. Statsministeren er nærmest forsvundet. Udenrigsministeren på rejse i verden. Og Venstres ledelse uafklaret.

VISNER dansk politik, er det regeringens ansvar. Løftet om åbenhed forekommer latterligt i lyset af det seneste forløb i minkskandalen. Regeringen siger ikke en lyd om baggrunden for at trække advarslerne til topembedsmænd tilbage. Det »værdige punktum« for skandalen, som både Ellemann og Løkke har efterlyst, er forvandlet til hemmelige tegn, og brokker man sig over det, lyder det, undergraver man tilliden til demokratiets institutioner.

OG hvad så med de store reformer, der skal sikre landet i fremtiden? Foreløbig er det en tvivlsom afskaffelse af store bededag, en uigennemtænkt universitetsreform og en sundhedskommission. Det er ikke imponerende. Store ting er skam på vej, lyder det, men efter fire måneder efterlader den historiske flertalsregering et bekymrende mønster. Regeringen bruger lang tid med sig selv inde i den sorte boks på at forhandle sig frem til noget. Her må der ikke anes modsætninger, hvorfor der sjældent slipper et kvæk ud om processen. Når man så er færdig, kommer man ud med en pakke – uden interesse i at debattere det yderligere. Hvis den tidligere regering var topstyret, virker den nuværende endnu mere kontrolleret.


Foto: Mads Claus Rasmussen, Scanpix

DØR den offentlige debat under disse forhold, skyldes det en regering, der ikke føler sig forpligtet af en politisk kultur, hvor mindretalsregeringer og koalitioner har måttet være meget åbne. SMV-regeringen har jo flertallet, og prioriteten er at holde sammen på tropperne bag lukkede døre. Vi var mange, der spåede, at en uheldig konsekvens af denne regering ville være en radikalisering af fløjene. Det er ikke sket. Resultatet er snarere, at regeringen suger livet ud af dansk politik. Det tegner ikke godt, hvis det er sådan, regeringen vil gennemføre de reformer, der skal sikre Danmarks fremtid.

https://www.weekendavisen.dk/2023-15/samfund/den-sorte-boks?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2B8hcCdQJRuApg4XTQESE4nU8XIpy_aZ7nGbMNf0IV4XqdcdsacR81udE#Echobox=1681398005



MARTIN KRASNIK 
(f. 1971) er chefredaktør. Han er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet med studier på Hebrew University og London School of Economics. Han kom til Weekendavisen som praktikant i 1995 og blev derefter korrespondent i Jerusalem og London, udlandsredaktør og dækkede USA i årene under Barack Obama. Efter afstikkere til DR2s Deadline kom han tilbage til avisen i 2016 og blev chefredaktør i januar 2017. Han har skrevet De retfærdige - en islamisk stafet, Min amerikanske drøm – på jagt efter stjernerne, Ritt og Søren - samtaler om krig og kærlighed, Pundik og Krasnik - og resten af verden og senest Fucking jøde.

KRAS@WEEKENDAVISEN.DK


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Mette Frederiksen: DET FORBLIVER EN KÆMPEGÅDE, HVORFOR MAN BETRAGTER HENDE SOM EGNET KANDIDAT TIL INTERNATIONAL TOPPOST. Man forstår gans...