torsdag den 25. maj 2023

 

Mette-exit spøger:

HÅRDT MAGTSPIL

Kom med i S-kulisserne. Nicolai Wammens position som Mette Frederiksens afløser blive udfordret internt af Peter Hummelgaards støtter. Socialdemokratiske kaffeklubber slår revner

 



Mette Frederiksens afløser burde blive Wammen, men der er usikkerhed i det store parti. Hummelgaard presser sig på. Læs om magtspillet i kulissen. Foto: Tim Kildeborg.

AfJonas Sahl

Snakken om Mette Frederiksens mulige exit til Nato vil ikke forstumme.

Usikkerheden har sat gang i rumlerier internt i Socialdemokratiet om arvefølgen.

Spørgsmålet kløver folketingsgruppen og ministerholdet i to.

Finansminister Nicolai Wammen og justitsminister Peter Hummelgaard har samlet hver deres menighed.

Formelt set er der enighed om, at hvis Mette Frederiksen smutter eller - gud forbyde det - får en tagsten i hovedet, tager Nicolai Wammen over som formand og statsminister.

Men flere på ministerholdet og i folketingsgruppen tvivler på, at han er den rigtige mand til jobbet. De ønsker i stedet, at Peter Hummelgaard tager tjansen.

I begge lejre er der enighed om, at 40-årige Peter Hummelgaard nok en dag bliver formand for Socialdemokratiet. Uenigheden består i, hvorvidt han står for tur nu - eller må vente.

Ikke seriøst
52-årige Nicolai Wammen er næste socialdemokrat i landets magthierarki efter statsministeren. I den såkaldte statsrådsrækkefølge er han nummer fire efter Mette F., Ellemann og Løkke.

- Vi har ikke nogen nummer tre i Socialdemokratiet. Så det er useriøst at tale om nogen andre end Nicolai. Hummelgaard er ikke et realistisk bud, påpeger en af adskillige fremtrædende socialdemokrater, Ekstra Bladet har talt med uden for citat til denne artikel.

I Wammen-lejren løfter de næverne verbalt. Skulle formandskabet komme til afstemning i folketingsgruppen efter en Frederiksen-exit, føler man sig helt overbevist om, at Hummelgaard er chanceløs, lyder det.

Kilder i Wammen-lejren mener at have dannet sig et overblik og vurderer på den baggrund at vide, at flertallet er solidt til fordel for finansministeren.

Blandt Hummelgaards støtter er man omvendt bare også overbevist om, at justitsministeren vil have flest af de 50 gruppemedlemmer bag sig,

- Gruppen - og en eventuel kongres - ville pege på Peter. Det føler jeg mig overbevist om, siger én topkilde fra Team Hummelgaard.

Den udlægning udløser frustration hos Wammens folk.

- Den her situation er så hypotetisk, og så hamrer de igennem på den her måde.

Det er da også ganske usikkert, om spørgsmålet om en afløser for Mette Frederiksen nogensinde ville komme til en sådan afsstemning. Men kildernes positionering illustrerer, hvordan fronterne er trukket op.

Tiårsplan

Hvorvidt Mette Frederiksen i sidste ende smutter fra Danmark, er oppe i luften.

Med fire år som dansk statsminister strider det imod mange topsocialdemokraters forventninger til Mette Frederiksen, hvis hun skulle smutte nu. Internt i S ses hun af mange som et minimum tiårigt projekt. Selvtilliden fejler ikke noget.

Fra lejren helt tæt på statsministeren jokes der mest af alt med al virakken. Mette Frederiksen arbejder da heller ikke aktivt på at sikre sig topstillingen, sådan som Anders Fogh Rasmussen gjorde i sin tid. Det bekræftes fra flere sider.

Da de første historier begyndte at køre om Nato, verfede topkilderne spekulationer af vejen som gangsladder. Men nu begynder flere at tale mere realistisk om muligheden.

Skulle det ske, at Nato kommer med hatten i hånden, lyder vurderingen fra flere, at ingen siger nej til verdens stærkeste forsvarsalliance.


De tre øverste i hierakiet hos S til pressemøde. Foto: Anthon Unger

Partiets sjæl og fremtid

Spillet om arvefølgen handler om meget mere end posten som boss.

Striden blotlægger en voksende uenighed om partiets fremtidige politiske og parlamentariske kurs.

Drømmer man om mere midtersøgende pragmatisk politik som den, vi ser i øjeblikket, er Nicolai Wammen manden, man går med.

Det var ham, som sad side om side med Mette Frederiksen på Marienborg under regeringsforhandlingerne. Flankeret af Morten Bødskov.

Duoen Wammen/Bødskov anses i Hummelgaard-lejren for allerede at have taget for meget farve af borgerlige tanker, som Lars Løkke og Troels Lund Poulsen er rundet af.

Får tingene til at ske
Den snak bliver dog pure afvist i Wammens lejr. Han er socialdemokrat. Basta.

- Han får tingene til at ske. Han er en klassisk borgmestertype. Sådan en, danskerne godt kan lide. Det kan da godt være, han er lidt kedelig og uideologisk, men det er netop hans styrke, påpeges det.

Modsat repræsenterer Peter Hummelgaard en klarere socialdemokratisk profil. Især på fordelingspolitikken.

Det var ham, som mod mange odds landede en aftale om tidlig tilbagetrækning. Den såkaldte Arne-pension var Socialdemokratiets store slagnummer i forrige valgkamp.

Spørgsmålet kan opsummeres ret enkelt: Skal Socialdemokratiet efter næste valg finde tilbage til rød blok eller satse på en ny midterregering?

Dér har vælgerne naturligvis en del at skulle have sagt. Navnet på formanden er nok heller ikke uden betydning.


Under valgkampen var Frederiksen, Wammen og Hummelgaard på kampagnesporet i efteråret. Foto: Anthon Unger

 

Kaffeklubber slår revner

Spørgsmålet om Mette Frederiksens mulige arvtager splitter mindst to af de fire socialdemokratske kaffeklubber internt.

Den største af de fire klubber hedder Morgenmadsklubben og har Morten Bødskov som frontfigur.

Herfra lyder det, at Morten Bødskov har indgået en alliance med Nicolai Wammens kaffeklub - Frokostklubben - om, at Wammen naturligvis står for tur.

Men både internt i Frokost- og Morgenmadklubben lyder det fra medlemmer, som Ekstra Bladet har talt med, at de ikke føler sig forpligtet af denne beslutning.

De forbeholder sig retten til at stå frit, skulle det komme til et mere åbent opgør.

Telefonen ringer
Under arbejdet med denne artikel begynder telefonen at ringe.

Uden varsel ringer medlemmer fra både Frokost- og Morgenmadklubben for at sige, at der er fodslag bag Nicolai Wammen i deres respektive klubber.

Kilderne understreger, at matematikken gør det nærmest skudsikkert, at Wammen har et flertal i ryggen.

Frokost- og Morgenmadsklubben er tilsammen ganske rigtigt så store, at de med bare nogenlunde enighed kan mønstre et flertal i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

De to andre grupper er målt på antal medlemmer noget mindre.

Da Sass var bademester
Peter Hummelgaard er medlem af Netværket, som har blandt andre Pernille Rosenkrantz-Theil og Ane Halsboe-Jørgensen på medlemslisten. De er personligt begge meget tætte med Mette Frederiksen.

Nicolai Wammens støtter mener, at meget af uroen udgår fra medlemmer af Netværket.

Den sidste klub hedder ganske simpelt bare Kaffeklubben. Her er miljøminister Magnus Heunicke chef. Han har ikke gjort sin stilling op om fremtiden på formandsposten, forstår Ekstra Bladet.

Kaffeklubbernes fornemmeste opgave er at sikre medlemmerne de bedst mulige poster.

Kaffeklubberne har historisk været noget mere magtfulde, end de er i dag. Eksempelvis fremhæves det, at Morgenmadsklubben trods sin størrelse har mistet magt, fordi Henrik Sass Larsen ikke længere er klubbens bulldog. Kontrasten til Morten Bødskov er da også slående.

Wammen blev straffet

Han har været der før, Nicolai Wammen.

I positionen som kronprins. Men det gik ham ilde.

Han blev i 2011 udnævnt som Europaminister af Helle Thorning-Schmidt, hvilket blev anset som en slet skjult straffeaktion, fordi han op til valget i 2011, hvor det var usikkert om Thorning-Schmidt kunne slå Lars Løkke, havde positioneret sig lige lovligt ivrigt som nummer to.

Det ville Thorning ikke finde sig i, så hun lossede ham ned bagi bussen.

For man skal ikke gøre sig til, når formanden stadig er i fuld vigør.

Med Wammen sendt i Udenrigsministeriet som én af hele fire ministre - undskyldningen var, at Danmark stod foran et formandskab i EU - kunne Mette Frederiksen derimod træde et skridt frem i bussen godt hjulpet af rådgiver Martin Rossen og Henrik Sass Larsen, der var hævnlysten efter Thorning havde fældet ham på baggrund af PET's sikkerhedsvurdering.

 

Historien

Uoverskueligt spil: Krag er forbillede

Det er helt igennem uvist, hvad der sker, hvis Mette Frederiksen flyver fra reden nu.

Den måske mest oplagte løsning vil være, at Mette Frederiksen peger på sin afløser på vej ud af døren. Men hvem Mette Frederiksen foretrækker af Nicolai Wammen og Peter Hummelgaard bliver fortolket forskelligt i de to lejre.

Peter Hummelgaards folk peger på, at han af statsministeren har fået skænket en karrierevej, som nærmest én til én matcher statsministerens egen. Det er ikke tilfældigt.

Nicolai Wammen-lejren minder om, at han er statsministerens nummer to i regeringen. Og derfor en fuldstrændig naturlig kronprins. Alt andet er luftkasteller.

- Regeringen fortsætter. Derimod er det ikke nødvendigt, at statsministeren fortsætter, lød de berømte ord fra Krag på Folketingets talerstol i 1972.

Jens Otto Krag trådte tilbage og pegede han på Anker Jørgensen som sin aflløser. Dermed kom han en beskidt magtkamp i hu.

Da ingen af de to lejre ønsker et grimt opgør, er det håbet, at en af de to kandidater står så lysende klart i billedet, at Mette Frederiksen kan lave en lignende manøvre.

Historien fortæller, at det giver pæne forløb. Helle Thorning-Schmidt pegede på Mette Frederiksen, da hun gled af posten i 2015. I Venstre pegede Anders Fogh Rasmussen på Lars Løkke i 2009.

rtæller noget om, at det kan være sædeles farligt at gøre sig til som arvtager på et for tidligt tidspunkt.

Timing er også i dette af livets forhold alfa og omega.


Kilde: https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/mette-exit-spoeger-haardt-magtspil/9768308

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Mette Frederiksen: DET FORBLIVER EN KÆMPEGÅDE, HVORFOR MAN BETRAGTER HENDE SOM EGNET KANDIDAT TIL INTERNATIONAL TOPPOST. Man forstår gans...