torsdag den 22. juni 2023

 

Kommentar. Er højreorienterede kvinder smukkere og gladere end venstreorienterede? Et dansk studie har vakt konservativ jubel på Twitter.

Venstrefløjens sure mokker
Højreorienterede kvinder er både smukkere og gladere end venstreorienterede. Det indtryk kan man i hvert fald få, når man skimmer et nyt videnskabeligt studie, der har analyseret sammenhæng mellem udseende og politisk ståsted for mere end 3.000 danskere.

Studiet fik for nylig den konservative folketingspolitiker Rasmus Jarlov til at godte sig på de sociale medier: »Jeg glæder mig til at se DR og Politiken bringe den glade nyhed,« skrev han sarkastisk på Twitter.

Også den famøse psykolog Jordan B. Peterson greb studiet og bed mærke i, at venstreorienterede kvinder var mere tilbøjelige til at udstråle foragt. Det fik kommentarsporet til at gløde: »Sandheden gør ondt,« skrev nogle, mens andre kaldte studiet for ondskabsfuldt.

Studiet, som blev udgivet i Scientific Reports i slutningen af marts, er lavet af samfundsforskere fra Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og universitetet i Lund. De tre forskere har brugt deep learning-algoritmer – en slags kunstig intelligens – til at analysere billeder af 3.323 danske kommunalpolitikere med fokus på deres ansigtsudtryk: Var de glade eller neutrale? Hvor attraktive var de? Hvilke følelser udtrykte de?




Arkivfoto: Kristian Djurhuus, Scanpix.

For kvinderne gjaldt det, at de højreorienterede var både mere attraktive og gladere end de venstreorienterede. Højreorienterede mænd var ikke flottere end gennemsnittet, men de så mere glade ud.

UMIDDELBART ER DER altså belæg for Jarlov og Petersons skadefryd. Men der er også et par forbehold, der er værd at tage.

For det første bygger resultaterne på en analyse af lokalpolitikernes valgplakater, og det er derfor meget muligt, at forskellene afspejler et strategisk valg, skriver forskerne i studiet: Andre studier viser netop, at højreorienterede vælgere går mere op i, at deres politikere ser godt ud, og måske er det den præference, der giver skævheden.

En anden mulighed er, at der findes en generel forskel på, hvad venstre- og højreorienterede går og udstråler. Måske bliver man mere deprimeret af at være venstreorienteret? Måske bekymrer højreorienterede sig mindre om verdens tilstand? Måske er smukke og glade ansigter et udtryk for et privilegeret liv, som trækker folk til højre på det politiske spektrum?

Det er interessante spørgsmål, men det er ikke dem, forskerne bag studiet er optaget af. Målet med studiet er derimod at blive klogere på, hvor meget personlig information man kan hive ud af et billede ved hjælp af kunstig intelligens. Det ved vi meget lidt om, og det er et problem, hvis vi gerne vil beskytte os mod at afgive følsomme oplysninger til store techvirksomheder.

Det er et spørgsmål, som både venstreorienterede og højreorienterede bør interessere sig for. Grimme såvel som smukke.

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2023-25/ideer/venstrefloejens-sure-mokker

 

CECR@WEEKENDAVISEN.DK

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Mette Frederiksen: DET FORBLIVER EN KÆMPEGÅDE, HVORFOR MAN BETRAGTER HENDE SOM EGNET KANDIDAT TIL INTERNATIONAL TOPPOST. Man forstår gans...