onsdag den 27. september 2023

 

Kommentar. Nu er Socialdemokratiet et og-parti. Gode venner hjælper kursskiftet på vej.

Klappet af
Når folkestemninger udmåles er meningsmålinger og taxachauffører blandt journalisters foretrukne værktøj, men klappometret kan nu også noget.

På weekendens socialdemokratiske årsmøde i Aalborg var jeg så heldig at sidde blot fire-fem meter fra en hæklende kvinde, hvis klappeteknik skilte sig noget ud fra majoriteten af salen. Da de delegerede efter Mette Frederiksens tale rejste sig og klappede deres begejstring ud, som man jo gør ved den slags lejligheder, var der noget tøvende og afmålt over den hæklendes reaktion.

Ved talens slutning lagde hun roligt hækletøjet, rejste sig langsomt og tog efter lidt tid fat på at klappe med, men kun hver anden gang i forhold til salens foretrukne rytme og med meget lidt tryk på håndfladernes sammenstød. 

Nini Oken hedder den skeptiske delegerede, hun er formand for Socialdemokratiet i Ribe, og da jeg spurgte hende hvordan og hvorledes, forklarede hun velvilligt, hvorfor hun havde klappet så fåmælt. Det er SVM-regeringen, afskaffelse af bededagen som fridag og partiets nye glæde ved skattelettelser, hun ikke bryder sig om. Det harmonerer ikke med partiets dna, og medlemmer i Ribe melder sig ud, sagde hun.



Morgensang ved Socialdemokratiets Årsmøde 2023 i Aalborg. Foto: Henning Bagger, Scanpix.

Skønt Nini Oken nok er blandt de skarpeste kritikere af Socialdemokratiets nye kurs, er hun en udmærket personificering af, hvor partiet står i dag. Noget programmatisk landsmøde var det ikke, men det blev det. Weekenden i Aalborg var første gang, man havde lejlighed til at samles siden de store omvæltninger efter folketingsvalget. Nu hedder det velfærd og skattelettelser; »eller« er blevet til »og«.

Skattelettelser er leveret før, men nu sker det af egen drift. De blev lovet i valgkampen, flere afleveres på samarbejdets alter.

INDSKIFTNINGEN AF DET lille bindeord sker uden påfaldende glæde i baglandet. Man er nået over tidens flod og står på bredden i det nye SVM-land, men klæderne er våde, og sjælen er ikke kommet med over.

Da partiet søndag morgen skulle diskutere sammenhængskraft, valgte mange talere at fokusere på partiets egen manglende indre sammenhæng. Man var imod den stigende ulighed, man så voldsomme huller i velfærden, kommunerne var trængt, enkelte havde det udtrykkelig svært med trekantregeringen. Salen klappede spredt, men uden kraft. Folk, der håbede på revolte og eksplosioner i Aalborg, blev skuffet.

Alligevel mente både ordstyrer Kaare Dybvad Bek og Mette Frederiksen at måtte kommentere den triste morgenandagt. Så dystert er det altså heller ikke, mente Dybvad. Der bliver tegnet et lige lovlig deprimeret billede af verdens bedste velfærdssamfund, formanede partiformanden. Så klappede salen.

Heldigvis for partitoppen er det i nøden, man skal kende gamle venner, og Radikale giver en hånd med, når glædens lys søges tændt over Mette Frederiksens nye ruteføring.

I valgkampen lod partiformanden, som om hun slet ikke var blevet væltet af den daværende radikale leder. I dag har man travlt med at understrege Sofie Carsten Nielsens rolle som banemand. »S-regeringen havde en udløbsdato. Vi blev reelt væltet af dele af vores eget parlamentariske grundlag,« som Frederiksen formulerede det.

Den eventuelt tilbageværende kærlighed til den gamle makker blev afleveret med så strøget mål, at det var umuligt at overhøre foragten: Frederiksen havde i etpartiregeringens tid et tæt samarbejde med SF og Enhedslisten »og i en række sammenhænge også med Alternativet og De Radikale«.

Også vennerne i det Scavenius-plagede Alternativet viser med eget eksempel, hvor ustabilt et samarbejde til venstre side ville have været. Theresa Scavenius er væk, og i denne uges voxmeter er partiet placeret under spærregrænsen. Det røde flertal er også forsvundet, og flertallet bag »velfærd eller skattelettelser« kan selv med den største velvilje højst samle 76 mandater. Så få mandater gør intet eller, skatten er klappet af. 

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2023-39/samfund/klappet-af


 

AHIS@WEEKENDAVISEN.DK

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Jarl Cordua: STATSMINISTERENS SIKKERHEDSPOLITISKE SORTSYN Det stopper, når det kommer til at vælge pensionsalder fremfor forsvar I fors...