fredag den 2. december 2022

 

SØGES : LANDSTRÆNER

Da Uruguays fodboldlandshold i 1924 indledte sin storhedstid ved at rejse til Paris og vinde OL-guld, udbrød en uruguayansk fodboldleder: »Gudskelov, så var Uruguay alligevel ikke en fejltagelse.«

Den fine uruguayanske forfatter Eduardo Galeano nævner replikken i sin bog Fodbold i sol og skygge (dansk udgave 1996). Og Galeano kondenserer selv landsholdstanken yderligere: »Jeg spiller, altså er jeg.«

Efter det danske landsholds chokerende opvisning af fesenhed og ligegyldighed i onsdagens afgørende puljekamp mod Australien må vi konstatere: Danmark var nok alligevel en misforståelse.

Ud over en lykkelig australsk nation kunne den slibrige FIFA-præsident, Gianni Infantino, torsdag morgen vågne i sin guldseng i Qatar med et stort smil på læben: Åh, det er sandt, det er virkelig sandt – de forbandede danskere med deres lgbt-armbind og deres kværulant af en forbundsformand er her ikke mere.

Foto: Mads Claus Rasmussen, Scanpix

Nej, ikke alene er Danmark ude af VM-slutrunden. Hele den danske VM-optræden var så beskæmmende, at Infantino må klukle i sin diamantbesatte pyjamas (en morgengave fra Qatar-styret): Ingen kunne have udtænkt en værre hævn end det mesterværk af pinlighed, som landstræner Kasper Hjulmand og hans mandskab præsenterede i Qatar.

Aldrig tidligere har et slutrundemandskab decideret bragt skam over Danmark. Det har været blegt og sløjt, som det var tilfældet ved EM i 2000 og ved VM i 2010. Men dette mandskab, den mest talentfulde generation siden Sepp Pionteks 80er-landshold, har gjort en hel befolkning flov. Og i henhold til den uruguayanske tankegang: sat spørgsmålstegn ved vores eksistensberettigelse.

Så søbende apatisk, så viljeløst, så enestående hovent i ligegyldigheden.

To fodboldkampe? Det er som at omtale sine egne børn som tilfældige celleansamlinger. VM-kampe er helligdomme og samlingspunkter for millioner af danskere.

Den gamle norske forward Jan Aage Fjørtoft, i dag skarp kommentator, fastslog på Twitter: »Jeg er nødt til at være ærlig. Kun Qatar har været dårligere end Danmark ved dette VM. Men når det gælder vilje og energi har de været værst, danskerne.«

Det var sandelig høfligt af Fjørtoft at inddrage Qatar i den danske misere. Men nej, det qatarske sekundahold kan ikke gøre for, at landets herskere købte sig til en helt ufortjent plads ved VM. Og i deres tre kampe har de qatarske spillere faktisk ydet alt, de rummede og formåede, stik modsat danskerne.

Qatar er nummer 50 på FIFAs verdensrangliste, Danmark er nummer 10, en temmelig stor magt med et væld af erfaring og klasse på det aktuelle landshold.

Ingen savner Danmark

En VM-deltagelse er et privilegium udløst af meritokrati. En eftertragtet og dramatisk situation, som bør få deltagerne til at mobilisere den yderste nødvendighed og kunnen. Det forudsætter et ubærligt mål af arrogance at lade hånt om den mulighed og hæder, det er at deltage i en stor slutrunde.

Andre store landshold – Norge, Egypten, Italien, Colombia, Algeriet, Peru – kan nu sidde og måbe i foragt: Vi kom ikke med til VM, det gjorde Danmark, og de havnede i den letteste pulje af alle, men danskerne følte sig åbenbart for fine til at yde alt.

Hver for sig er de danske landsholdsspillere sikkert fine fyre. Men i de tre VM-kampe har de lignet snothvalpe, der troede for meget om sig selv: De behøvede ikke at brænde for det, de behøvede ikke at løbe livet ud af sig, de behøvede ikke at presse deres store evner.

Og mens klodens fodboldpublikum er forpint over at måtte tage afsked med et så charmerende og medrivende mandskab som Ecuador, vil ingen savne Danmark ved VM. Heller ikke i Danmark.

Dette kan vise sig katastrofalt. Under først Åge Hareide og dernæst Kasper Hjulmand er det lykkedes at reparere de bånd mellem landshold og den brede befolkning, som havde lidt alvorlig skade i det foregående årti. Ikke siden det danske mandskab, som deltog i VM 1998, måske ikke siden EM-triumfen i 1992 eller sågar Pionteks 80er-landshold, har et dansk landshold været ombølget af så dyb kærlighed og varme. Og spillerne har gjort sig fortjent til det, helt frem til VM i Qatar.

Også fodboldmæssigt kan den uværdige indsats i Qatar få konsekvenser. Fornemmelsen af fremdrift og fundament er borte.

Selvom landstræner Hjulmand på fornem vis har forvaltet landsholdet med to gange VM- og EM-deltagelse i 2020/21 og 2022, kan de seneste års positive udvikling i høj grad tilskrives Hjulmands forgængere. Det var Morten Olsen, som for 15-16 år siden gav Dansk Boldspil-Union og hele fodboldapparatet en desperat opsang: Spillerkvaliteten dalede generelt. Det medførte reformer, som har fostret et væld af store danske spillere, herunder de 26 mand, som udgjorde VM-truppen i Qatar.

Siden overtog Åge Hareide det danske landshold i 2016, og nordmanden fik blæst ny energi og retning i institutionen landsholdet, selve kongehuset i dansk fodbold. Hareides slidstyrke med masser af sejre og hårdt tilkæmpede resultater kulminerede 1. september 2017 i en af de vigtigste præstationer i nyere tid: 4-0-sejren over Polen i Parken.

Denne triumf over kvalifikationspuljens klare favorit sikrede reelt Danmarks deltagelse ved VM i Rusland 2018. Et uhyre afgørende facit, som ledte direkte frem til VM-deltagelsen i 2022, hvor denne store generation – Eriksen, Schmeichel, Kjær, Delaney, Braithwaite – skulle kulminere i selskab med yngre folk.

Hver for sig er de danske landsholdsspillere sikkert fine fyre. Men i de tre VM-kampe har de lignet snothvalpe, der troede for meget om sig selv.

For allerede dengang fornemmede alle, at nye perlende årgange var på vej: Andreas Christensen, Pierre-Emile Højbjerg, Joachim Andersen, Kasper Dolberg, Yussuf Poulsen, Mikkel Damsgaard, Christian Nørgaard, Andreas Cornelius etc.

VM-deltagelsen i 2018 i Rusland var en ekstremt afgørende overlevering fra Åge Hareide. Dette landshold kunne opnå slutrundeerfaring og spilles sammen til de kommende turneringer, hvor spillernes alder og klubkarrierer ville stå i zenit. Den forrygende EM-sommer 2021 byggede i allerhøjeste grad på Rusland-togtet. Og i sidste ende på 4-0-sejren over Polen i 2017 midt i Hareides sejrsrække.

Hele denne sportslige ekspansion forekommer totalskadet nu. Og den møjsommeligt genskabte relation til publikum er i fare efter de tre katastrofalt ringe VM-præstationer i Qatar.

Kujoner og præk

Antallet af indkast er gerne et fint udtryk for en kamps kvalitet og det tekniske niveau. Det dramatiske opgør i aftes mellem Polen og Argentina bød således på 34 indkast – Danmarks impotente match mod Australien på 59 indkast. Dette var standarden.

Elendigheden falder naturligvis tilbage på landstræner Kasper Hjulmand. Det er hans ansvar, at mandskabet går på banen mod et begrænset, men fyrigt Tunesien uden at være i VM-beredskab. Det er hans ansvar, at så store spillere var reduceret til fantasiløse, udbrændte personager i bundskraberen mod de primitive, men beåndede fightere fra Australien.

Det er Kasper Hjulmands ansvar, at ingen af hans faste folk – alle med vigtige roller i store klubber i Premier League, La Liga og Serie A – løftede sig over et chokerende lavt bundniveau i hele tre VM-kampe. Alle var i krise samtidig.

Selv de røster – herunder denne skribent – der i balladen om OneLove-anførerbindet tog Hjulmand og spillerne i forsvar og henviste til, at de nu engang var på et sportsligt togt og ikke kan rende og hæmme sig selv med gule kort, må revidere opfattelsen.

Hvis man alligevel er for ugidelig og for ængstelig til at spille fodbold på den største scene – den scene, som alle topspillere stræber mod som selve formålet med karrieren – så kunne man for pokker have vist lidt mandsmod og taget et sølle gult kort, når man først var gået i brechen for lgbt-rettigheder. Nu står det danske landshold tilbage som kujoner, og Hjulmands præk runger uendelig tomt.

Orwellsk megalomani

Efter fiaskoen mod Australien har Kasper Hjulmand fremhævet balladen om anførerbindet som en distraktion. Danmarks Radio citerede Hjulmand på pressemødet torsdag morgen: »Det er ikke en undskyldning. Det er vigtigt for mig at sige. Men …«

En pinlig reaktion, faktisk en tilståelse. Holland, Tyskland, England var blandt de landshold, der oprindeligt også deltog i den afblæste OneLove-aktion – hvordan har de klaret sig efter balladen? Strålende, overbevisende.

Igen falder fadæsen tilbage på Kasper Hjulmand. Hvis det overhovedet har haft nogen betydning, har Hjulmand altså i modsætning til sine kolleger ikke formået at samle sit hold til indsatsen på banen.

På pressemødet erklærede DBUs fodbolddirektør, Peter Møller, at Hjulmand er fredet på posten. Til trods for eklatant dårlig ledelse på et VM-togt med en perlende trup. Til trods for de skår, som er slået i omfavnelsen med det danske folk.

Indimellem kan ting også gå helt galt for den helt rette mand eller kvinde, og så må man tage konsekvensen.

Forleden udtalte Morten Olsen sig i Tipsbladet med storsind om Kasper Hjulmand, som han betegner som den allerbedste, Danmark og landsholdet kunne få: »Han er endda et fint menneske. Det behøver man ikke at være, det har jeg jo bevist.«

Man fristes til at opfordre DBU til at opslå stillingen som landstræner: gerne et ondt menneske. Hjulmand kan jo selv søge jobbet efter lidt afsøgning af de sorte, mere VM-egnede hjørner af sit varme indre.

Desværre blev en grundlæggende indstilling og arrogance, som nok står i vejen for nødvendige tiltag, på torsdagens pressemøde udtrykt af Peter Møller. Meget uklædeligt benyttede Møller lejligheden til at hovere over for Norge, som ikke var kvalificeret til VM. Og om den overordnede situation efter den største fiasko i 50 års landsholdsfodbold: »Vi går ikke i panik, fordi vi over ni dage har tabt to fodboldkampe.«

To fodboldkampe? Det er som at omtale sine egne børn som tilfældige celleansamlinger. VM-kampe er helligdomme og samlingspunkter for millioner af danskere.

Hvorfor overhovedet deltage i VM, hvis der bare er tale om »fodboldkampe«? Møller røber her en orwellsk megalomani: I DBU arbejder man åbenbart ikke frem mod det samme højdepunkt som alle andre lande i verden, Verdensmesterskabet hvert fjerde år, nej, man arbejder sandelig for evigheden.

Dette danske landshold havde ikke fortjent at være med ved VM. Og det havde ikke fortjent det danske publikum og dets hengivenhed.

Og Danmark var øjensynlig en misforståelse.

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2022-48/samfund/soeges-landstraener

 

JJAK@WEEKENDAVISEN.DK

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Mette Frederiksen: DET FORBLIVER EN KÆMPEGÅDE, HVORFOR MAN BETRAGTER HENDE SOM EGNET KANDIDAT TIL INTERNATIONAL TOPPOST. Man forstår gans...