lørdag den 6. maj 2023

 

Kæden. Det brutale opgør med Lizette Risgaard er også et sammenstød mellem to bevægelser rundet af væsensforskellige kulturer fra hvert sit århundrede. Nu skal fagbevægelsen finde en ren og uplettet formand.

Brændende protokoller

Historiens domstol vil være nærig og ordknap, når den offentlige erindring om 62-årige Lizette Risgaards indsats for dansk fagbevægelse skal skrives.

Vil domstolen overhovedet huske, at den kontoruddannede, meget slagkraftige og indtil for en uge siden vidt og bredt populære Risgaard blev LO-fagbevægelsens første kvindelige formand i 2015? Måske. At hun stod i spidsen for den vellykkede fusion med de fine ovre fra funktionærernes og tjenestemændenes FTF? Næppe. Eller at hun under coronaepidemien deltog i en imponerende stribe af treparter, som det hedder i den verden? Absolut ikke, skønt trepartsforhandlinger er ilt, salt og eksistensberettigelse for en kolos som Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Hukommelsen vil lejre sig ved Lizette Risgaards storhed og episke fald gennem fire dramatiske måneder af 2023. I det hektiske øjeblik omdannede hun dansk fagbevægelse til en kamporganisation i direkte konfrontation med den nye, socialdemokratisk ledede regering. Hun tabte slaget om bededagen, naturligvis, men vandt i en aparte alliance med Folketingets blå opposition magtkampen med regeringen om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.



Foto: Emil Nicolai Helms, Scanpix

Den kongerække, Lizette Risgaard indskrives i, rummer ikke navne som LO-koryfæerne Eiler Jensen, Thomas Nielsen, Finn Thorgrimson og Harald Børsting. Kongerækken er kort og beskæmmet: Morten Østergaard, Frank Jensen, Lizette Risgaard. Nøjeregnende sjæle kan regne Jon Stephensen og forskellige medie- og kulturfigurer med, men pointen er den samme, i og for sig banale:

Lizette Risgaard blev den magtskikkelse, der tog kønnet ud af MeToo-bølgen og destillerede den ind til ren essens. MeToo er som bevægelse skabt af kvinder, men handler grundlæggende ikke om mænds misbrug af magt, men om misbrug af magt slet og ret.

Gyngende balancer

For Fagbevægelsens Hovedorganisation er situationen selvsagt katastrofal. Ikke så meget, fordi man med invitationen til trepartsdrøftelser og den annullerede beskæring af seniorpension nu står med en meget smuk appelsin, men for tiden ingen turban at lægge den ned i.

En tid lang kan de daglige forretninger håndteres af den stedfortrædende næstformand, Morten Skov Christiansen, idet valget af en ny, mere varig formand nok trækker ud. Regeringen har sat sommerferien som deadline for etableringen af trepartsinstitutionen, mens fagbevægelsen nok vil have brug for mere tid til at skaffe en formand med egentlig prokura, og så er vi ovre i sensommeren.

Problemet er, at man gerne skal kunne stille med folk, der også lidt ud i fremtiden taler med fornøden autoritet. Eller formuleret på en anden måde: Hvordan skal fagbevægelsen finde en ny formand, uden at organisationens stabilitet og indre magtstrukturer lider voldsom skade?

Tirsdag morgen i denne uge mødtes 24 medlemmer af hovedorganisationens forretningsudvalg for at tage de første tilløb til at finde en afløser for Risgaard. Her er stemningen ikke kammeratlig, efter at forretningsudvalgets enige beslutning om en fælles køreplan for håndteringen af Risgaard-affæren brasede sammen efter få timer fredag i sidste uge.

Men ud over indbyrdes vrede er der en myriade af balancer, der skal tages hensyn til i en ny og skrøbelig organisation som Fagbevægelsens Hovedorganisation. I udvalg:

Balancen mellem offentligt og privat ansatte er essentiel. I gamle dages LO var der årtiers erfaring med at sikre afvejning af de interesser, den privatansatte smed og hans offentligt ansatte kone havde, for nu at formulere det lidt skematisk. Den balance er vanskelig at opretholde med det store tilskud af offentligt ansatte fra FTF og med et arbejdsmarked, hvor organisationsprocenten er presset på det private arbejdsmarked, men i top i den offentlige sektor.

Til spørgsmålet hører også balancen mellem de to fusionerede hovedorganisationer. Ved stiftelsen af Fagbevægelsens Hovedorganisation håndterede man det problem påfaldende generøst ved at udstyre sig med seks næstformænd. Den nye hovedorganisation har siden slanket sin top og havde indtil i fredags en ledelse med kun tre personer, alle fra det gamle LO:

Lizette Risgaard, som er tidligere kontorfunktionær. Næstformand Nanna Højlund, som kommer fra pædagogmedhjælpernes forbund og senere FOA. Og endelig den anden næstformand, Morten Skov fra Metal. Er det nu de offentligt ansattes tur til at levere den nye formand, måske endda fra et forbund med fortid i FTF? Kan man med andre ord forestille sig den dygtige pædagogformand Elisa Rimpler som leder af den samlede fagbevægelse?

Læg hertil det mere politiske problem, som Lizette Risgaard har skaffet Fagbevægelsens Hovedorganisation på halsen. Hun førte an i en forvandling af forhandlingskolossen til en slags gadens parlament. Med underskriftindsamling og forsøg på at få regeringens eksistensberettigelse sendt til folkeafstemning forvandlede hun hovedorganisationen radikalt.

Under sin 1. maj-tale i Arbejdermuseet skæmtede Mette Frederiksen ganske vist med, at Lizette Risgaard ikke havde ført så grov tale som den legendariske Thomas Nielsen, som kaldte daværende statsminister Anker Jørgensen en lille lort.

En venlig vurdering fra statsministeren, som overser, at Lizette Risgaard under forsøget på at redde bededagen nåede at sammenligne Frederiksen med en hund, der havde bidt den danske model.

Og som Lizette Risgaard forklarede Fagbladet 3F tilbage i de hektiske januardage: »Jamen en hund, der bider, gør det nok igen, og derfor afliver vi den. Når man går ind og tager en bid af den danske model, som man gør her, så er det rigtig problematisk.«

Under sammenslutningen af LO og FTF var det et større emne, at der ingen bånd til Socialdemokratiet måtte være i den nye hovedorganisation. Det sikrede Risgaard til fulde under bededagsslaget, men måske ikke helt på den måde, man dengang havde forestillet sig.

Farlig viden

Opgøret med Lizette Risgaard har føjet endnu en ubehagelig komponent til de indre brudflader: Hvem vidste hvad hvornår om den glidende overgang fra kammerat til krammerat og videre ned? Har nogen af de mulige formandskandidater modtaget oplysninger om Lizette Risgaards berøringer gennem årene, som de har holdt for sig selv i stedet for at tage affære?

Fagbevægelsens Hovedorganisation har et adfærdskodeks vedtaget i januar sidste år, som med whistleblowerordning og det hele pålægger den daglige ledelse at opføre sig ordentligt. Man er sammen på en professionel og respektfuld måde, og man udviser god opførsel og har situationsfornemmelse og besidder sund fornuft. Modtageren af uvelkomne berøringer bestemmer, om de er upassende – det er »uden betydning, om den udøvende selv finder den givne handling undskyldelig«.

Foreløbig har en halv snes berøringssager fra 2016 til 2021 været offentligt omtalt – alle fra før adfærdskodekset. Men viden om sager er uanset tidspunkt en slet valuta at besidde i disse tider. Er man i tvivl, kan man genlæse interviewet med den konstituerede formand, Morten Skov, fredag formiddag, som er gengivet på berlingske.dk.

Morten Skov blev tre gange spurgt, om det var første gang, han hørte om Lizette Risgaards adfærd, som blev kortlagt i Berlingske og Ekstra Bladet samme morgen. Tre gange talte han udenom. Det var første gang, man hørte om det »på den her måde«, og Morten Skov var uden kendskab til de konkrete sager. Han var »sendt i byen her for at fortælle, hvad forretningsudvalget har drøftet« – ikke for at svare på den slags spørgsmål.

Det er nok ikke urimeligt at udlede af den seance, at formandens adfærd er noget, der har været talt om i krogene af og til.

Det kan få betydning for valget af ny formand. Morten Skov er ude af billedet, hvis han belastes af advokatundersøgelsen. HK-formanden er nok ude uanset hvad – dels har hun gjort sig grundigt upopulær de seneste døgn, dels kom forgænger Lizette Risgaard også i sin tid fra HK.

Tilbage i det aldeles uofficielle kandidatfelt er foruden den mulige Morten Skov Blik og Rør-formand Henrik W. Petersen, 3Feren Søren Heisel og pædagogformand Elisa Rimpler.

Kontoret blev hendes skæbne

At det blev HK, der afkortede Lizette Risgaards vej til skafottet, rummer sit eget fortællervenlige forløb.

Lizette Risgaard var i de unge år kontorfunktionær i en række fagforbund. En letpennet krønikeskriver ville nok have svært ved at smyge sig uden om klicheen, at »kontoret blev hendes skæbne«, fordi det blev handels- og kontorfolkets forbund, HK, der nægtede at udsætte beslutningen om Lizette Risgaards skæbne.

Fredag morgen var samtlige medlemmer af forretningsudvalget enige om at frede formanden, indtil en advokatundersøgelse havde fastslået, hvad der er op og ned i de mange anklager og påstande. Flere af anklagerne er stærkt billeddannende, som for eksempel det forhold, at Lizette Risgaard stående på en scene skal have ladet sin hånd hvile på en ung ansats bagdel under afsyngelse af et eller flere vers af Halfdan Rasmussen-sangen »Kæden«.

Men da HK-formand Anja C. Jensen senere samme dag mødte sin hovedbestyrelse, måtte hun løbe fra beslutningen i forretningsudvalget for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Nultoleranceparolen i HK kunne ikke forvaltes så fleksibelt, som formanden havde ment få timer før.

Andre forbund mener, at Anja C. Jensen har kørt et bevidst dobbeltspil, og vreden mod hende er betydelig. Mere troligt er det, at man i HK har følt, at Lizette Risgaard fredag formiddag bagatelliserede de rejste anklager. Beslutningen om, at Lizette Risgaard måtte gå straks, blev enstemmig i HKs hovedbestyrelse.

Det er næppe tilfældigt, at det blev HK, som brød kæden etableret samme morgen i hovedorganisationens forretningsudvalg. Hovedparten af HKs medlemmer er kvinder, mange af dem har ifølge en undersøgelse forestået af HK i 2018 oplevet fysisk eller verbal sexchikane på jobbet. Både mænd og kvinder havde været udsat for chikane, og både chefer og kolleger stod bag, mens ofrene altovervejende var kvinder.

Steppebrand

Allerdybest nede er sagen om Lizette Risgaard et opgør mellem to væsensforskellige bevægelser rundet af hvert sit århundrede. På den ene side fagbevægelsen, oprindeligt organiseret som en kampenhed, hvor trufne beslutninger som en selvfølge blev søgt overholdt. Arme og ben i bussen, færrest mulige politiske afvigere med hånd på roret og det hele tilsat den solidaritet, som altid omtales med de smukkeste ord i arbejderbevægelsen, men som sin forudsætning har et kraftigt element af tvang.

At HK-formanden og andre sprang fra aftalen om at udskyde afgørelsen om Lizette Risgaards skæbne, fik Metal-formand Claus Jensen til over for TV 2 at omtale nogle af sine forbundskolleger som hovedløse høns. Hans frustration er et klassisk udtryk for fagbevægelsens beslutningskultur: diskussion, vedtagelse, protokol – og så ellers en forpligtelse til at holde den lagte kurs og tidsplan uden brok.

Den kultur passer fint til forhandlinger om løn- og arbejdsforhold som de nyligt afsluttede overenskomstfornyelser dette forår, hvor Dansk Industri mødte Claus Jensen som hovedforhandler på lønmodtagersiden.

MeToo-bevægelsen er alt det, fagbevægelsen ikke er. Som barn af det nye århundrede er den eruptiv, spontan, paragraffri og hastigt domsafsigende i et ustyrligt samspil med medierne.

En antændt gnist uden for vante rammer kan forårsage en steppebrand og kaste institutioner og virksomheder ud i dyb og livstruende krise. Fagbevægelsens adfærdskodeks og protokolførte beslutninger forvandles til aske, når branden har fået fat.

Det er påpegningen af det dybe dilemma, som er Lizette Risgaards egentlige afskedsgave til fagbevægelsen, skønt hun naturligvis gerne var sluppet for at måtte aflevere den frankeret med afslutningen af sin egen karriere.

Fagbevægelsen kan ikke fungere uden tunge, forpligtende og af og til lukkede beslutningsstrukturer og miljøer. Omvendt må den altid være på medlemmernes side, varerne i udstillingsvinduet skal også forefindes i baglokalet. Ellers ender butikken med at måtte lukke eller brænde ned.

Den store test bliver, om man kan finde en ny formand i stedet for Lizette Risgaard, uden at fuldfede rygter, halve sandheder og kvarte fakta bliver en betydelig komponent i opgøret. Advokatkontoret sidder klar ved telefon og hjemmeside indtil udgangen af maj.

Det episke drama? Da regeringstoppen i lørdags viftede med det hvide flag i en kronik i Politiken og inviterede hende til trepartsforhandlinger, var FH-formanden fortid, fældet få timer før af et par avisartikler om upassende adfærd over for yngre ansatte i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2023-18/samfund/braendende-protokoller

 

AHIS@WEEKENDAVISEN.DK

 

HAMN@WEEKENDAVISEN.DK

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Mette Frederiksen: DET FORBLIVER EN KÆMPEGÅDE, HVORFOR MAN BETRAGTER HENDE SOM EGNET KANDIDAT TIL INTERNATIONAL TOPPOST. Man forstår gans...