onsdag den 12. juli 2023

 

For fem år siden kom Lauritz.com-ejer med spådom: Han fik ret og tog grueligt fejl

Det er en årelang deroute, der nu kulminerer med konkursen i auktionshuset Lauritz.com. Hvad der startede som en inspirerende iværksættersucces, er nu endt som en rendyrket tragedie.

Bengt Sundstrøm, ejer og stifter af konkursramte Lauritz.com, må se sit livsværk smuldre.Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Den tragiske konkurs i auktionshuset Lauritz.com er desværre ingen større overraskelse.

Forud er gået en årelang nedtur. Fra at være en banebrydende internetpioner over fejlslagne drømme om udenlandsk ekspansion, en halvkikset børsnotering og nu til en sørgelig konkurs.

Ægteparret Mette Rode Sundstrøm og Bengt Sundstrøm viste sig at være idérige og visionære med skabelsen af Lauritz.com og det væld af aktiviteter, der var med til at gøre auktionshuset til et af Danmarks bedst kendte varemærker. Men de viste sig samtidig at være elendige, og ja, uansvarlige, forretningsfolk.

At kigge tilbage på Lauritz.coms historie i nyere tid føles som at se en af de der film, hvor den uheldige hovedperson skylder penge til nogle skumle bagmænd og hele tiden leder efter nye penge og nye muligheder til at lukke hullerne, hvorefter der så opstår nye problemer.

Da Berlingske i februar 2018 talte med Bengt Sundstrøm, der dengang kæmpede med at betale et obligationslån på en kvart milliard tilbage, var hovedaktionæren optimistisk med hensyn til fremtiden for auktionshuset, da han blev spurgt, om Lauritz.com eksisterede om fem år:

»Absolut. Lauritz.com er en fantastisk forretning. Det er vigtigt at forstå. Vi har tre millioner kunder og får 10.000-12.000 nye hver måned. Vi er Nordens største aktionsplatform. Vi er nok verdens største, når det gælder salg af moderne danske designmøbler og belysning. Jeg er ikke i tvivl om, at Lauritz findes om fem år,« sagde han.

Teknisk set fik han ret. I februar 2023 – fem år efter – eksisterede Lauritz.com stadig. Men det var på lånt tid, som vi ved i dag. Og allerede i februar stod det klart for offentligheden, at Lauritz.com kæmpede en regulær overlevelseskamp, som nu er tabt. Derfor tog Bengt Sundstrøm også grueligt fejl.

En ægte iværksætterhistorie – og tragedie

Det er på alle måder en skam.

Både for alle de kunder og andre kreditorer, der nu med stor sandsynlighed må vinke farvel til deres penge. For alle de ansatte i Lauritz.com, der mister deres job. Men jo også for Bengt Sundstrøm og Mette Rode, som ikke bare må vinke farvel til deres livsværk, men desuden nu oplever en meget stor og forståelig folkelig vrede.

Historien bag er ellers inspirerende.

I 1998 købte Bengt Sundstrøm, der havde en fortid som administrativ chef i seks år hos auktionshuset Bruun Rasmussen, det lille fysiske auktionshus Lauritz Christensens Auktioner med rødder tilbage til 1885.

I december 1999 lancerede han netauktionerne Lauritz.com. I dag er auktioner på nettet standard. Det var det ikke dengang, hvor Bengt Sundstrøm i internettes spæde start på den måde ruskede op i en støvet og konservativ branche. Det var banebrydende og visionært. En klassisk iværksætterhistorie, hvor Bengt Sundstrøm så og udnyttede nye muligheder til at udfordre en gammel stivnet branche.

På dette billede fra 1999 kan man se Bengt Sundstrøm forklare, hvordan Lauritz Christensens Auktioner vil sælge antikviteter over internettet. Det var banebrydende dengang.Foto: BO AMSTRUP.

Det blev en velfortjent succes, og de fleste danskere har nok på den ene eller anden måde haft berøring med auktionshuset.

Men succesen lagde også kimen til nedturen.

Armbevægelserne var store hos Bengt Sundstrøm, der ville kopiere IKEA og udbrede Lauritz.com til hele verden. Det gik mindre godt.

To fikspunkter er afgørende for at forstå nedturen i Lauritz.com.

Det første fikspunkt er i 2016, hvor Lauritz.com blev børsnoteret i Stockholm i en kaotisk og kikset proces. Pengene fra børsnoteringen skulle blandt andet bruges til at betale tilbage på et stort lån, som selskabet optog for at købe flere store auktionshuse i Sverige.

Men få minutter før Lauritz.com blev noteret på børsen i Stockholm, blev noteringen droppet på grund af manglende opbakning. Efter et par kaotiske uger kom auktionshuset alligevel på børsen, men indtrykket var blivende: Hos Lauritz.com var der ikke styr på tingene.

Lauritz.com er taget under konkursbehandling efter en egenbegæring, oplyser selskabet i en meddelelse. Det sker, efter selskabet har været under rekonstruktion.Foto: Ida Marie Odgaard.

Efterfølgende måtte auktionshuset se sin kerneforretning skrumpe og aktiekursen styrtdykke. I 2021 måtte virksomheden frasælge datterselskaber i Sverige, Tyskland og Finland, samtidig med at den kæmpede for at tilbagebetale det store lån.

Problemet har været de samme alle årene: Lauritz.com har simpelthen ikke formået at tjene nok penge til at modsvare de store armbevægelser og udgifter. Det kræver ikke den store eksamen at konstatere, at det i længden er helt uholdbart.

Det er jo en ærlig sag at gå konkurs og ikke lykkes med en virksomhed. Men den måde, som ægteparret Sundstrøm har forvaltet nedturen, har ikke været køn.

Det andet fikspunkt er dermed fra i år, da auktionshuset forgreb sig på kundernes penge. Måske er det fuldt lovligt. Kønt var det ikke.

Ægteparret Mette Rode og Bengt Sundstrøm har i årevis kæmpet med massive problemer i auktionshuset Lauritz.com.Foto: Foto: Lauritz.com.

Da problemerne med auktionshusets pressede økonomi for alvor fart i begyndelsen af 2023, var det, som om Lauritz.com-ledelsen satte virksomheden ind i en regulær dødsspiral.

For at betale regningerne begyndte Lauritz.com at holde på pengene og løbende udvide perioden, man som sælger blev lovet at få sine penge udbetalt i. Først 30 bankdage. Så 40 bankdage. Så 60 bankdage. Og sidenhen »hurtigst muligt«.

Det skabte naturligvis berettiget furore hos kunderne og massevis af omtale i medierne. Her skete det afgørende knæk for Bengt Sundstrøm og Mette Rode Sundstrøm.

For uanset redningsforsøg og rekonstruktion, så har Lauritz.com nu tabt noget helt afgørende: Kundernes tillid. Uden den kan det hele være lige meget.

Nu venter en pinefuld konkurs, hvor meget tyder på, at ægteparret selv må til lommerne og betale en del af det økonomiske rod, som de har efterladt. Blandt andet med deres vinslot, som er sat i pant til obligationsejerne. Måske overlever dele af virksomheden, måske ikke.

Kunderne må efter alt at dømme vinke farvel til deres penge. Vi andre må vinke farvel til et dansk iværksættereventyr, der endte tragisk.

Simon Bendtsen er nyhedschef på Berlingske Business.

Kilde: https://www.berlingske.dk/kommentar/for-fem-aar-siden-kom-lauritzcom-ejer-med-spaadom-han-fik-ret-og-tog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Mette Frederiksen: DET FORBLIVER EN KÆMPEGÅDE, HVORFOR MAN BETRAGTER HENDE SOM EGNET KANDIDAT TIL INTERNATIONAL TOPPOST. Man forstår gans...