torsdag den 26. oktober 2023

 

Kommentar. Ministre og topembedsmænd bliver uden videre lobbyister. Særligt i vindbranchen. Der bør indføres en karensperiode.

Indspist

LARS LØKKE RASMUSSEN var vred, da han onsdag blev udspurgt på et samråd i Folketinget: Havde han givet vennetjenester til investeringsfirmaet Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og ladet deres store havvindmølleprojekt overleve, mens 24 andre projekter, som gerne ville bygge havvindmøller, blev droppet? Det ville oppositionen vide.

Løkke havde jo spist middag med CIP under folkemødet på Bornholm, de fik endda kaviar, som netmediet Zetland har beskrevet i en artikel, hvor de også citerer to anonyme embedsmænd for at sige, at de har følt sig presset af Løkke til at favorisere CIP.

Løkke afviser alt. Han er udsat for »konspirationsteorier« og »voldsomme insinueringer«, sagde han på samrådet, og det forstår man for så vidt godt. For Zetland har forbløffende lidt konkret dokumentation, når man tænker på, at magasinet reelt anklager landets udenrigsminister for korruption.

Alligevel er sagen værd at se på. Når mistanken om vennetjenester så let kan opstå, skyldes det i høj grad et særligt træk ved den danske vindbranche: Den er indspist. Personer glider ubesværet mellem politik, erhvervsliv og centraladministration. Og det er et stort problem.

Zetland har forbløffende lidt konkret dokumentation i sagen om Lars Løkke og CIP. Alligevel er den værd at se på, skriver Christian Bennike. Foto: Mads Claus Rasmussen, Scanpix.

Tag Løkke selv: Mens han sad i Folketinget, blev han i 2020 »tilknyttet« advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, som samme år hjalp Vestas med at købe en fjerdedel af CIP for 3,7 milliarder kroner.

Eller tag CIP, som sidste år ansatte en ny PA-chef: Lars Lose, som kom direkte fra et job som departementschef i Udenrigsministeriet. CIPs pressechef er også kommet direkte fra jobbet som pressechef i Udenrigsministeriet.

Tag en af CIPs tætteste partnere, når det gælder investeringer i havvindmøller, PensionDanmark – de har netop ansat Peter Stensgaard Mørch som ny direktør, han kommer direkte fra jobbet som departementschef i Finansministeriet. 

Hos en anden stor spiller i finansiering af vindmøller, ATP, hedder direktøren Martin Præstegaard, han ankom i 2022 fra stillingen som departementschef i Finansministeriet og afløste den tidligere ATP-direktør Bo Foged, som stoppede for at blive partner i CIP.

Der er gang i svingdøren.

I vindindustriens brancheorganisation, Green Power Denmark, er tidligere finansminister Kristian Jensen direktør. Dansk Erhverv er ledet af Brian Mikkelsen, der kom direkte fra jobbet som dansk erhvervsminister. For slet ikke at tale om, at Ørsted, CIP og de andre vindfirmaer i årevis har snuppet de bedste embedsfolk fra Energistyrelsen ved at love dem bedre løn og arbejdsvilkår.

DET BETYDER IKKE, at Løkke, Mørch og de andre er korrupte eller inkompetente. Men det betyder, at man umuligt kan følge diskussionerne om energiøer og vindparker uden igen og igen at tænke: »Hmm, det var da godt nok påfaldende, sikken et sammentræf, gad vide om ikke …« Og det er i sig selv et problem. Alene mistanken om, at der så nemt kunne foregå noget fordækt, undergraver tilliden til politikere, til embedsværket og til en branche, som har fået milliarder fra staten.

Løsningen ligger lige for: Indfør en karensperiode, så ministre og topembedsmænd ikke uden videre kan gå gennem svingdøren og blive lobbyister. Hvis en departementschef vil være direktør i en pensionskasse, må han vente mindst et år. Det er utroligt, at det ikke allerede er dansk lov.

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2023-43/samfund/indspist


CHRISTIAN BENNIKE 
er skribent på Weekendavisen og beskæftiger sig med alt muligt: Fra de politiske opbrud i Europa til pastaretter og centralbanker, død, gæld og klimaforandringer. Han er uddannet cand.mag. i medievidenskab og har tidligere været Europa-korrespondent i Bruxelles for Dagbladet Information.

 

CBEN@WEEKENDAVISEN.DK

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Jarl Cordua: STATSMINISTERENS SIKKERHEDSPOLITISKE SORTSYN Det stopper, når det kommer til at vælge pensionsalder fremfor forsvar I fors...