mandag den 23. oktober 2023

 

Mandag Mortensen. Jakob Ellemann-Jensens afgang kan åbne diskussion om Venstres plads i regeringen. Magtfulde folk forsøger at tage den i opløbet.

En farlig tanke

Det var næppe en tilfældighed, at først Folketingets formand, Søren Gade, og siden tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen meget kort efter Jakob Ellemann-Jensens afskedspressemøde erklærede støtte til Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose som ny ledelsesduo i Venstre.

De to har allerede ledet partiet i det meste af regeringsperioden, så i sig selv er der intet overraskende i anbefalingen fra Fogh og Gade. Mere interessant er derimod den hast, hvormed støtteerklæringerne indløb.

Jakob Ellemann-Jensen forlader Amalienborg efter sin afskedsaudiens hos Dronningen. Foto: Martin Sylvest, Scanpix.

Det indikerer et betydeligt behov for at få lukket det gærde, der lige nu er åbent ind til magten i Venstre. Den nuværende situation er ikke blot problematisk for partiets topfolk, men for hele SVM-regeringen.

Skrækscenariet er, at den oplagte afløser, Troels Lund Poulsen, på Venstres landsmøde i november vil blive udfordret af en modkandidat, der stiller op med det erklærede mål at trække Venstre ud af regeringen.

At tanken spøger i partiet, kan man eksempelvis erfare på Facebook, hvor tidligere minister Peter Christensen skriver:

»Lidt tanker inden Venstres spændende landsmøde, hvor der skal vælges ny formand og ingen endnu har meldt deres kandidatur. Alle potentielle formandskandidater vil også gerne være ministre og ønsker derfor regeringen fortsætter, men hvad nu hvis forudsætningen for at vinde valget på landsmødet er, at man vil trække V ud af regeringen, hvad sker der så …«

Peter Christensen mere end antyder hermed, at en kandidat, der vil bringe Venstre tilbage til positionen som oppositionsparti og en del af blå blok, vil kunne vinde flertal på et landsmøde.

Det er ingen hemmelighed, at begejstringen for regeringsdeltagelsen er noget afmålt i Venstres bagland.

»Jeg var skeptisk over for, at Venstre overhovedet gik i regering, fordi jeg var bange for, at Venstre ville blive klemt mellem Socialdemokraterne og Moderaterne. Det ligner, at det er, hvad der er sket indtil nu. Og det er jo tydeligt for enhver, at det er Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, der optræder her, der og allevegne. Derfor tror jeg heller ikke, vi for alvor får bedre målinger, før vi er ude af regeringen,« sagde Folketingets tidligere formand Christian Mejdahl for nylig til Altinget.

Mejdahl er givet repræsentant for en stor del af Venstres bagland, der ud over meningsmålinger på den trælse side af ti procent også er en kende konsterneret over udsigten til, at Venstre kommer til at stemme for en klimaafgift på landbruget.

Derfor er der ingen tvivl om, at en nogenlunde troværdig kandidat med regeringsexit på programmet vil kunne høste betydelig sympati i baglandet, og kommer den kandidat, er regeringsdeltagelsen pludselig til afstemning på landsmødet. En håbløs situation for partiets nuværende ledelse, der mest af alt har brug for tid til at bevise, at regeringsdeltagelsen var den rigtige beslutning.

Både Ellemann, Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose gjorde på mandagens pressemøde meget ud af at fortælle, hvor store aftryk Venstre har sat på regeringsgrundlaget. Inden Ellemanns afgang var det også planen, at Venstre i denne uge skulle have præsenteret regeringens planlagte skattelettelser.

Spørgsmålet er imidlertid, om det er nok til at overbevise et skeptisk bagland, hvis det skulle komme til et formandsvalg, der udfordrer regeringsdeltagelsen.

I ledelsens og først og fremmest Troels Lund Poulsens favør tæller, at der ikke lige findes en oplagt kandidat til at tage kampen op. Sidder man i folketingsgruppen med ambitioner om en politisk fremtid, er det næppe et forsøg, man skal gøre, medmindre man er sikker på at vinde. At hente en udefra – selv en prøvet forhenværende minister – er ikke nødvendigvis noget, der frister partiets delegerede, der helst bare vil have ro, stabilitet og en begyndende fremgang.

Men spillet er åbent, og ingen i regeringstoppen vil sidde helt roligt, før Venstres landsmøde er overstået.

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/samfund/en-farlig-tanke

 


HANS MORTENSEN 
(f. 1958) er politisk journalist, som siden 1995 har fulgt slagets gang på Christiansborg. Indtil 2002 som journalist og politisk redaktør på Ekstra Bladet siden som reporter på Weekendavisen. Har skrevet bøgerne: De fantastiske fire (2005) om Poul Nyrup Rasmussen, Ritt Bjerregaard, Mogens Lykketoft og Svend Auken, Tid til forvandling (2008) om fornyelsen af Venstre, Det, Svend mener, er... (2009) - en interviewbog med Svend Auken samt redigeret antologien Helt forsvarligt (2009) om udfordringerne i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

 

HAMN@WEEKENDAVISEN.DK

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Jarl Cordua: STATSMINISTERENS SIKKERHEDSPOLITISKE SORTSYN Det stopper, når det kommer til at vælge pensionsalder fremfor forsvar I fors...